[Update] Studenten regelen alternatief openbaar vervoer

Je hebt een tentamen op een dag waarop het complete openbaar vervoer staakt. Wat doe je dan? De Gentse student Joeri Deryckere denkt een oplossing te hebben. Op Facebook startte hij een evenement onder de naam 'Help! ik heb examen op 30/01!', waarin hij jongeren oproept om ervoor te zorgen dat niemand zijn tentamen mist op 30 januari, de dag waarop het OV in Gent plat ligt. 'Via Facebook kunnen studenten een plaats in een auto of een logeerplaats in hun studentenstad zoeken of aanbieden,' aldus Deryckere tegenover het Nieuwsblad.be.

De rector en vice-rector hebben al laten weten hun persoonlijke chauffeur in te zetten om de studenten op tijd bij hun tentamen te krijgen. Op dit moment telt de Facebook-pagina al ruim 530 leden en er zijn vele verzoeken van studenten. De grote vraag is natuurlijk of de tentamens niet beter verzet kunnen worden. Dit is volgens onderwijsdirecteur Kris Versluys geen optie. 'Wegblijven of uitstel is geen oplossing. Als we één examen verplaatsen, creëren we meteen twintig andere problemen. Een examenrooster samenstellen is op zich al een huzarenstukje. Als we dan nog eens massaal moeten verschuiven, dan zijn de problemen niet meer te overzien.'

Wat zou jij doen als de Heyendaalshuttle niet rijdt en je op tijd moet zijn voor een tentamen?

Update: De Vlamingen leggen een indrukwekkende hoeveelheid naastenliefde aan de dag. Inmiddels zijn er meer acties op touw gezet om de studenten hun examens te doen halen. Verschillende hotels bieden kamers aan waar de gedupeerde academici de nacht voor hun tentamen door kunnen brengen. Ook nodigen de studenten die wel zo slim zijn geweest om 'op kot' te gaan anderen thuis uit en er zijn zelfs al senioren gesignaleerd die hetzelfde doen.