Universiteit Antwerpen ontwikkelt handboek tegen faalangst

Het hebben van faalangst is veel voorkomend binnen het hoger onderwijs. Volgens de site Nieuwsblad.be toont recent onderzoek aan dat een op de vier studenten aan het probleem leidt. De Universiteit van Antwerpen ontwikkelde daarom het werkboek 'Focus op faalangst', dat studenten kan helpen de angst te begrijpen en te overwinnen.

In eerste instantie werd het werkboek gemaakt voor en door onderwijzers en studentenbegeleiders, maar ook de student kan er haar voordeel mee doen. Isabelle Vloeberghs van Dienst voor Studie- en Studentenbegleiding van de UA vertelt kort hoe het werkboek in elkaar steekt: 'In het eerste deel vind je een beschrijving van wat faalangst precies inhoudt. Op basis daarvan kun je je eigen probleem in kaart brengen. Je kunt nagaan waar je angst vandaan komt en wat je eraan wilt veranderen. In het tweede deel worden bruikbare oefeningen en tips gegeven om te leren omgaan met je angst, maar ook om je te ontspannen en je studie anders aan te pakken.'

Vloeberghs wijst er op dat het boek geen wondermiddel is, maar het een eerste stap kan zijn om het probleem van faalangst aan te pakken.