Student geschorst om gedicht

De universiteit van Cambridge heeft een student tweeënhalf jaar geschorst voor het voorlezen van een gedicht. Owen Holland verstoorde in november met zo'n 25 metgezellen een lezing van de minister voor hoger onderwijs David Willetts op de campus. Eind 2014 is Holland pas weer welkom in de collegebanken.

De protesterende studenten wilden mondeling een epistel overbrengen aan de bewindsman, waarin ze stellen dat Willetts niet het recht had om die avond te spreken. Toen de studenten weigerden de zaal te verlaten, besloot de organisatie dat de minister beter kon vertrekken en werd het programma afgelast.

Holland kreeg zijn straf opgelegd door de court of discipline van de universiteit, een onafhankelijk orgaan dat wordt voorgezeten door een high court judge. Studenten reageren furieus op de uitspraak en eisen dat deze ongedaan wordt gemaakt. Met twee verschillende petities hebben ze al meer dan 3600 handtekeningen binnengehaald, ook van professoren. Meer dan zestig academici hebben een brief naar de universiteit gestuurd waarin ze vragen of Cambridge hen dezelfde straf op wil leggen. Vandaag houdt de lokale studentenvakbond, die de straf veroordeelt, een grote demonstratie voor het recht om te protesteren op de campus.