Onwetend onbeschonken

Dat alcohol in veel gevallen de opmaat is voor een lossere houding en een lagere drempel tot de dansvloer, zal velen als muziek in de oren klinken. Maar in welke mate leidt bier nu echt tot een verhoogde sfeer?

In Belgiƫ zochten ze het uit. De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vroeg de economische faculteitsvereniging in Leuven om mee te werken aan een klein experiment. 'Vooraf hadden we de studenten gewoon laten weten dat we er tussen tien en twaalf gratis bier zouden geven. Ik hoef je niet te vertellen dat daar veel volk op afkwam. Een goeie 200 man, de Rumba lekker vol. En allemaal goten ze met plezier het schuimende maar alcoholvrije bier naar binnen', aldus initiatiefnemer Thomas Devroe tegenover Het Nieuwsblad.

Geen enkele aanwezige had door dat er geen echt bier uit de tap kwam, hoewel sommigen het wel vreemd vonden dat ze niets voelden. En de 'fuif'? Die kwam gewoon los, de dansvloer stond vol, maar er was niemand zat. Toch denkt Devroe niet dat studenten nu minder zullen drinken. 'Toen we om 12 uur de waarheid vertelden, heeft niemand nog zo'n glas gedronken. De vooroordelen die er bestaan over alcoholvrij bier, krijg je niet met een zo'n avond de wereld uit. Als we morgen affiches uithangen dat er volgende week opnieuw een fuif is met gratis ALCOHOLVRIJ bier, dan komt er met moeite een hond op af. Daar ben ik zeker van.'