Robot als aandachtstasi

Studenten die tijdens colleges meer aandacht hebben voor de schattige glimlach van de buur of achterin de zaal hun roes uitslapen, het moet maar eens afgelopen zijn. Met dat in het achterhoofd hebben twee Amerikaanse onderzoekers een robot in elkaar geknutseld die de aandacht van studenten nauwlettend in de gaten kan houden.

De wetenschappers maakten bij hun onderzoek gebruik van een EEG-scanner. Deze registreerde de hersenactiviteit van studenten terwijl de mechanische docent een verhaaltje voorlas. Wanneer de aandacht van studenten verslapte, kreeg de robot een signaal om wat retorische vaardigheden in de strijd te gooien, zoals stemverheffingen en armgebaren.

Uiteindelijk bleek dat studenten die 'college' hadden gekregen van de aandachtsgeile robot meer van het verhaal hadden onthouden dan de toehoorders van een verhaal waarbij de robot geen vaardigheden inzette, of dit volledig willekeurig deed. Volgens de wetenschappers kan het systeem studiemethoden verbeteren, bijvoorbeeld bij digitaal onderwijs, als de docent niet kan zien of zijn studenten opletten. Dus kijk uit, voor je het weet zijn zelfs je gedachten niet meer veilig voor de alleswetende hoogleraar voor in de zaal.