VS kiest: De presidentiële debatten

ANS-Online loopt warm voor de strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney op de Election Night van dinsdag 6 november met gastblogs van verschillende studenten over beruchte bloopers en historische hoogtepunten. Vandaag: Valerie Rutjes over de debatten.

 

De stand is 1-1. Begin deze maand verraste uitdager Mitt Romney nog door een fletse Barack Obama de baas te zijn tijdens het eerste presidentiële debat. Nog geen twee weken later leek de huidige president van de Verenigde Staten zich herpakt te hebben en won hij krap van de Republikeinse kandidaat in het tweede debat. Die overwinning kon Obama goed gebruiken, aangezien Romney hem een heel eind had ingehaald in de peilingen. Vanavond kruisen de heren opnieuw de degens in het derde en laatste presidentiële debat. Wie zal ditmaal het sterkste blijken? We blikken kort terug op de voorgaande debatten en kijken vooruit naar dat van vanavond.

Tijdens het eerste debat werd voornamelijk gefocust op het binnenlands beleid. Obama viel erg tegen door zijn zwakke en vermoeide uitstraling. Hoewel Romney ook flink wat schoonheidsfoutjes maakte, kwam hij in zijn presentatie veel sterker over dan zijn tegenstander. Obama’s beleid van de afgelopen vier jaar werd door Romney hard aangepakt en de huidige president gaf maar matig tegengas: hij bleef te terughoudend en passief. Romney kwam als duidelijke winnaar uit het debat en het Amerikaanse publiek vroeg zich af of hun president een sterke comeback zou kunnen maken.

Dat kon hij. In het tweede debat, dat in een zogenaamde town hall setting werd gehouden waarbij het publiek ook vragen mocht stellen aan de kandidaten, leek Obama zich veel meer op zijn gemak te voelen. Hij pakte Romney aan op de belangrijke punten en maakte een krachtige indruk. Eindelijk het beeld dat je van de president van de Verenigde Staten zou verwachten. Romney bleef redelijk overeind, met name op de economische punten, maar had het moeilijk met deze veel sterkere president Obama.

Met nog twee weken te gaan in deze verkiezingscampagne gaat het momenteel nek aan nek tussen de twee presidentskandidaten en dat zal vermoedelijk ook nog zo blijven tot de dag van de verkiezingen. Dit maakt het debat van vanavond een buitengewoon belangrijk en spannend moment in deze verkiezingsstrijd. Het zal ditmaal gaan over foreign policy, een onderwerp dat in Obama’s voordeel wordt geacht. Zal hij in staat zijn om vanavond de genadeklap uit te delen of zal Romney met zijn optreden toch de swing vote weten te bemachtigen? Het derde en laatste debat van deze Amerikaanse verkiezingen is vannacht vanaf 02.00 uur Nederlandse tijd te volgen via de NOS.

The Daily Show with Jon Stewart Mon - Thurs 11p / 10c
Democalypse 2012 - The Second Debate*: Now Including the President
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook
 

De Election Night is een onderdeel van Op Weg Naar Het Witte Huis, een samenwerking tussen ANS, LUX Nijmegen, De Lindenberg, de afdelingen Amerikanistiek en Politicologie van de RU en studieverenigingen USA Nijmegen en ismus.