VS Kiest: Celebrity deathmatch

ANS-Online loopt warm voor de strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney op de Election Night van dinsdag 6 november met gastblogs van verschillende studenten over beruchte bloopers en historische hoogtepunten. Vandaag: Willem de Kleijne over de inzet van beroemdheden.

De politieke mening van sterren telt in de Verenigde Staten, zelfs als je voormalig pornoster Jenna Jameson bent en Romney steunt omdat rijke mensen liever een Republikein hebben. Een overzicht van het mijnenveld der celebrity endorsements.

De Democraten hebben de fine fleur van Hollywood achter Obama geschaard. George Clooney, Lady Gaga en Jamie Foxx dragen niet alleen bij aan Obama's imago, ze spekken ook de partijkas door tienduizenden dollars te doneren en anderen aan te sporen dat ook te doen. Of je nu 50 Cent luistert of Coldplay, ze gaan beiden voor Barack en aan techbobo's geen gebrek: Bill Gates, Eric Schmidt en Mark Zuckerberg versterken het blauwe kamp. Dat niet alleen hoogvliegers een politieke mening hebben, bewijst reality-tv ster Kim 'ik kan niks' Kardashian. Ze moest Obama wel steunen nadat Mitt Romney zei dat hij fan is van Snooki, de iconische ster van Jersey Shore. Snoop Lion, de reggae-incarnatie van Snoop Dogg, verklaarde ook zijn steun voor Obama in wel erg kleurrijke termen:

Now everybody is peaceful and able to move and go and have a good time. It's because he made that happen. So give him another four years to get this thing together and finish this deal out.

Beroemdheden aan rechterzijde zijn minder scheutig met het uitspreken van steun voor Romney. Toch zijn er uitschieters. In een campagnefilmpje zegt cultheld Chuck Norris dat hij vreest voor 'socialisme, of erger'. Zijn vrouw voorspelt het 'einde van de Verenigde Staten en een duizendjarige duisternis' wanneer Obama wint. Minder coherent maar minstens zo grappig was het optreden van Clint Eastwood op de partijconventie van de Republikeinen. In een toespraak die door miljoenen mensen werd bekeken stamelde de 82-jarige cowboy tegen een stoel waarin een denkbeeldige Obama zat. Dirty Harry's speech overvleugelde zelfs Romneys eigen toespraak na het aanvaarden van de Republikeinse nominatie, tot afgrijzen van het campagneteam. Daar kan geen campagnelied van Kid Rock tegenop.

De invloed die beroemdheden hebben op de race is moeilijk meetbaar, maar de miljoenen dollars en mediakracht die ze in de strijd gooien draagt zeker bij aan de show. De kandidaten zijn niet altijd gebaat bij supporters als Vanilla Ice of Ron Jeremy, maar ze wijzen nooit een endorsement af. Het wachten is op een kooigevecht tussen Romney-supporter Sylvester Stallone en Obama-aanhanger Mike Tyson en de stilettorace tussen democraat Sarah Jessica Parker en de Republikeinse Cindy Crawford.