Zero-tolerance voor stufifraudeurs een feit

Vanaf 1 januari 2012 zullen stufifraudeurs, die onterecht een uitwonende beurs ontvangen, strenger worden beboet. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel van Halbe Zijlstra. Het voorstel bestaat uit de nieuwe boetemaatregel in combinatie met een verhoogde pakkans voor de frauderende student. Begin oktober stemden alle partijen in de Tweede Kamer al in met het plan. Hoewel de Senaat eerder de maatregelen als te hard bestempelde, worden ze nu dus toch doorgevoerd.

Wat betekent dit voor de oplichters onder ons? Naast het terugbetalen van de onterecht ontvangen studiefinanciering, moeten de valsspelers een boete betalen ter hoogte van de helft van dit bedrag. Wanneer zij voor de tweede keer worden betrapt, wordt deze boete verdubbeld en kan de student voorgoed fluiten naar zijn stufi. In het ergste geval zal DUO aangifte doen en heb je een strafblad. Een zero-tolerance beleid dus.

Met deze afschrikwekkende regels probeert Zijlstra de verleiding om de overheid te belazeren te reduceren. De 40 à 55 miljoen die de overheid nu misloopt, hoopt hij zo terug te verdienen.