Keuzegids 2012: 'Onderwijs bungelt er een beetje bij'

Vandaag is de Keuzegids Universiteiten 2012 uitgekomen. Sinds 2009 verschijnt deze uitgave die beoogt vwo-scholieren aan de vooravond van hun studentenleven te helpen een verantwoorde keuze te maken. Conclusie van hoofdredacteur Frank Steenkamp: 'Veel universitaire faculteiten en docenten vinden onderzoek belangrijker dan onderwijs. Het onderwijs bungelt er een beetje bij'.

Een bijkomend verschijnsel van de Keuzegids zal lijstjesminnend Nederland goed doen. Alle kwaliteitsoordelen worden opgeteld en resulteren in twee ranglijsten: één voor de zes algemene universiteiten en één van de overigen. De RU mag zich weer op de borst gaan kloppen, want we staan weer op 1. Al moeten we deze positie wel delen met Leiden. In het persbericht wordt dit echter meteen genuanceerd: 'Bestuurders kijken elk jaar reikhalzend uit naar deze lijst. Maar deze lijstjes geven slechts de gemiddelde kwaliteit van elke instelling weer'.

In zijn voorwoord heeft de hoofdredacteur nog een vermaning voor de universiteiten. Steenkamp stoort zich eraan dat universiteiten de publicatie van cijfers over bijvoorbeeld studie-inspanning, succes in de masterfase en baankansen verhinderen. 'Alsof het voor aankomende studenten niet belangrijk is om hiervan te weten!' Hij sluit zich aan bij het voorstel van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat universiteiten wil verplichten een "bijsluiter" in hun voorlichting op te nemen met precies die informatie.