Europese Commissie wil 30 miljard extra voor onderzoek

De Europese Commissie (EC) heeft het voornemen om 80 miljard euro beschikbaar te stellen voor onderzoek en innovatie in de periode 2014-2020. Dat is maar liefst 30 miljard meer dan de vorige begroting over de jaren 2007-2013. Het pakket aan maatregelen is gepresenteerd onder de naam 'Horizon 2020' en brengt alle Europese uitgaven voor onderzoek en innovatie onder één dak. Dit moet ervoor zorgen dat er minder administratieve rompslomp komt en dat het wetenschappelijk onderzoek en innovatie nog beter aansluit op het bedrijfsleven. De Europese onderzoeksraad ECR, die gaat over het vergeven van beurzen aan toponderzoek, krijgt 13,2 miljard extra tot haar beschikking, wat een stijging van 77 procent inhoudt ten opzichte van de huidige begroting.

Juist dat voorstel van de EC is koren op de molen van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nederland is namelijk goed in het binnenhalen van dergelijke subsidies, omdat in ons land de onderzoeksgelden op dezelfde manier worden toegewezen als door de ECR. Onderzoekers doen in Nederland een aanvraag bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, waarbij een panel van deskundigen bekijkt of er daadwerkelijk steun komt. Mede door de ervaring met dit systeem wisten Nederlandse wetenschappers de laatste jaren veel geld weg te slepen uit Brussel.

Of de stijging van de onderzoeksuitgaven er daadwerkelijk komt, is nog niet duidelijk. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. De verwachting is dat er tegen het einde van 2013 een beslissing valt over de begroting.