Nederland moet meer profiteren van buitenlandse student

Nederland moet buitenlandse studenten beter aan zich zien te binden. Dat zegt Sander van den Eijnden, directeur van het Nuffic, deze ochtend in de Volkskrant. Veel forensen verlaten Nederland weer na hun studie, waardoor ze geen bijdrage leveren aan de economie. Door een betere integratie van deze buitenlanders zou meer voordeel gehaald kunnen worden uit hun verblijf aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. 'Het is paradoxaal,' bepleit Van den Eijnden. 'Onze sterke kant is onze Engelstaligheid; daarom komen ze hier. Het is ook onze zwakte. Buitenlandse studenten staan aan de rand van de samenleving, omdat ze niets doen in het Nederlands.'

De Tweede Kamer zit al lange tijd met de grote stroom aan buitenlandse studenten in haar maag. De kosten van studenten in het buitenland worden verhaald op het land waar ze gaan studeren. Omdat hier veel meer forensen studeren dan dat er kaaskoppen de grens oversteken levert dit de Nederlandse staat een flinke kostenpost op: jaarlijks netto 108 miljoen euro. Vandaag presenteert staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra in opdracht van de Tweede Kamer dan ook een kosten-batenanalyse van hier studerende buitenlanders.

Gisteren pleitten Henriƫtte Maassen van den Brink en Wim Groot in een opiniestuk in de Volkskrant nog voor een persoonsgebonden opleidingsbudget voor studenten in de EU. Hiermee zouden zij de universiteit van hun keuze kunnen betalen. Staatssecretaris Zijlstra ziet liever dat er meer Nederlandse studenten naar elders vertrekken om de balans te herstellen. Nog een mogelijkheid is een verbod op het actief werven van studenten uit den vreemde. Vandaag pleit Van den Eijnden er dus voor om meer aandacht te besteden aan het profijt dat de Nederlandse Staat kan hebben van buitenlandse studenten. Is internationalisering inderdaad een zegen of eerder een lastige kostenpost waar zo snel mogelijk een eind aan moet worden gemaakt?