Opleidings-PGB voor studenten?

Studenten binnen de EU zouden een persoonsgebonden opleidingsbudget moeten krijgen om daarmee het collegegeld van hun universiteit naar keuze te betalen. Dat bepleiten hoogleraren Henriëtte Maassen van den Brink en Wim Groot vandaag in een opiniestuk voor de Volkskrant.

Het voorstel van de twee komt naar aanleiding van de discussie over de bekostiging van buitenlandse studenten binnen Europa, die eind oktober door een Oostenrijkse gouverneur werd aangezwengeld. De gezagsdrager wil het land van herkomst verantwoordelijk maken voor de studiekosten van buitenlandse studenten, gezien het groeiende aantal studenten dat met name vanuit Duitsland aan Oostenrijkse universiteiten gaat studeren.

De kosten van buitenlandse studenten moeten volgens de Nederlandse hoogleraren op het land van herkomst worden verhaald, in plaats van op de Nederlandse belastingbetaler. Een persoonsgebonden onderwijsbudget zou een eind moeten maken aan ‘perverse prikkels om minder in het hoger onderwijs te investeren’ waardoor studenten over de grens gaan studeren en overheden studiekosten op andere landen kunnen afwentelen. Daarnaast moet de maatregel universiteiten stimuleren te concurreren met kwalitatief onderwijs en op die manier studenten aan te trekken.

Staatssecretaris Zijlstra laat momenteel uitzoeken of de kosten van de instroom van buitenlandse studenten opwegen tegen de baten. Het rapport van de werkgroep die dit onderzoekt, wordt binnenkort verwacht.