Schrappen basisbeurs verliest steun

Afgelopen maandag berichtten we dat Zijlstra nog steeds peinst over ingrepen in de studiefinanciering. Eerder meldden media al dat binnen het Ministerie van Financiën werd gepraat over het afschaffen van de basisbeurs en het veranderen van de OV-studentenkaart in een kortingskaart. Nu wordt verwacht dat die plannen weinig steun zullen vinden in de Tweede Kamer, zo blijkt uit een bericht van ScienceGuide.

Sander de Rouwe, Tweede Kamerlid voor het CDA, zei vorige week dat zijn partij niet achter een sociaal leenstelsel in de bachelor staat omdat het de koopkracht van gezinnen uit de middenklasse zwaar zal treffen. Eerder waren de PvdA en GroenLinks voorstander, inmiddels krabbelen zij terug. Met de langstudeerdersboete worden studenten genoeg belast, bij het wegvallen van de basisbeurs zouden zij onverantwoord veel schulden opbouwen. Kamerlid voor GroenLinks Jesse Klaver licht toe: 'Kijk, wij zijn nog steeds voor een sociaal leenstelsel. De opeenstapeling van maatregelen, namelijk extra kosten voor een tweede master, de langstudeerdersboete welke ook studenten in schakelprogramma's treft, én het schrappen van de basisbeurs: dat is te veel. Zeker aangezien de coalitie dit weigert terug te investeren in hoger onderwijs.'

De SP was altijd al tegen het idee. Hierdoor blijven de VVD en D66 alleen over, wat de kans op drastische wijziging van het stelsel minimaal maakt.