Zijlstra: accreditatie HBO niet toereikend

Staatssecretaris van Onderwijs Zijlstra (VVD) uit in een brief aan de Tweede Kamer harde kritiek op de accreditatie van het HBO: 'De bestaande borgingsmechanismen zijn niet toereikend om de problemen tijdig te detecteren en aan te pakken.' Daarom moeten onder andere controles worden gehouden tussen twee accreditaties van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

Scienceguide bericht vandaag over de brief die Zijlstra vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. In zijn eerste volledige overzicht van de problemen in het hoger onderwijs toont Zijlstra zich bezorgd en trekt harde conclusies: 'Het onderzoek van de Inspectie en NVAO heeft aangetoond dat de wet- en regelgeving rond het afstuderen in het hoger onderwijs onvoldoende worden nageleefd.' Als gevolg daarvan bereidt hij een wetsvoorstel voor dat de eisen voor accreditatie aanscherpt, meer controles tussen twee accreditaties in realiseert en de minister directe bevoegdheid tot ingrijpen geeft.

De staatssecretaris is positief over de ontwikkelingen bij Hogeschool Inholland en maakt er een casus van voor de cultuuromslag die hij wil bereiken. 'Die acht ik minstens zo belangrijk als het aanpassen van formele wet- en regelgeving.' Hogeschool Windesheim komt er minder positief vanaf. Zijlstra houdt er rekening mee dat als er geen vertrouwen is in de verbetering van een opleiding, deze haar accreditatie verliest. Mocht dat gebeuren dan kunnen studenten hun opleiding gewoon vervolgen, eventueel aan een andere instelling.