Driekwart wil geen master doen

Drie op de vier studenten acht de kans klein om te beginnen aan een master. Dat blijkt uit een onderzoek van StudentenBureau onder 2800 studenten. Slechts een kwart van de studenten geeft aan een master te willen doen als het wetsvoorstel 'Studeren is investeren' wordt aangenomen. Daarnaast zegt 33 procent dat ze niet aan de huidige studie zouden zijn begonnen.

Over de cijfers die in het onderzoek worden genoemd, valt te twisten. In oktober bleek uit een enquĂȘte van het Interstedelijk Studenten Overleg dat 12 procent van de studenten geen master gaat doen als de masterstufi wordt vervangen door een sociaal leenstelsel. Een peiling van het EenVandaag Jongerenpanel liet in december een heel ander resultaat zien: 45 procent van de studenten is niet van plan om na de bachelor een zelf bekostigde master te volgen.

Feit blijft wel dat Zijlstra tot nu toe ontkent dat zijn afbraakbeleid een afname in het aantal masterstudenten teweeg zal brengen. Het begint erop te lijken dat Halbe toch uit zijn nek kletst.