'Nominaal = normaal' werkt

Het experiment 'nominaal = normaal' (N=N) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam laat zien dat het studierendement toeneemt bij een maximaal bindend studieadvies (bsa). Volgens onderzoeksinstituut Risbo gaan tussen de 63 en 77 procent van alle studenten met de 60 vereiste studiepunten op zak naar het tweede jaar. In 2008 kon slechts 65 procent na twee jaar studeren het propedeusepapiertje binnen tikken.

In het onderzoek zijn vier vakken van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW), te weten Bestuurskunde, Sociologie, Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, bekeken. Behalve naar de studieresultaten is ook onderzoek gedaan naar de studiekeuze en invloed op de instroom van de vier studies van FSW. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de maatregel geen gevolgen heeft voor de instroom. De onderzoekers maken daarbij de melding dat ze natuurlijk niet kunnen vaststellen of er studenten zijn die door de maatregel de studie bijvoorbeeld aan een andere vestiging zijn gaan volgen.

Opmerkelijk is dat het aantal uur dat studenten aan zelfstudie spenderen per week nagenoeg gelijk is gebleven. Wellicht is de beginnende student nog gewend aan de schoolse aanpak die het nieuwe systeem over zich heeft. Hoe het ook zij, het College van Bestuur gaat in overleg met de decanen bepalen bij welke opleidingen N=N komend collegejaar wordt gestart. Niet alle faculteiten zijn blij met deze verandering. Zo heeft de Faculteit der Wijsbegeerte aangegeven nooit op tijd aan de voorwaarden voor N=N te kunnen voldoen en heeft om uitstel gevraagd. Ook de studentenmedezeggenschap zit niet op de veranderingen te wachten. Al sinds november zijn ze sceptisch over de belofte om kleinschaliger onderwijs tegenover de maatregel te stellen. De universiteitsraad vraagt zich af of alle faculteiten daar aan mee zullen werken.

Moeten wij ons laten afschrikken door deze positieve onderzoeksresultaten? Volgens Olivier Morot, woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten is daar nog geen reden voor. 'Universiteiten kijken hoe ze met de bezuinigingen om moeten gaan, maar het is niet zo dat het bsa van 60 studiepunten een landelijke trend is.'