Demonstratie: inspirerend, maar geen volle markt

Vanmiddag half 2 was het dan zover: de Nijmeegse demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs ging van start. Nadat protestborden- en spandoeken waren uitgedeeld en Lisa Westerveld, oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) een introductiepraatje had gehouden vertrok de stoet via het Kronenburgerpark, de Lange Hezelstraat, Bloemerstraat en Molenstraat naar de Grote Markt. Onderweg werden diverse leuzen gescandeerd, waaronder 'Vecht vecht vecht, studeren is een recht'.

Bij aankomst op de Grote Markt uitten diverse sprekers hun mening over de bezuinigingen. Jos Bakker, voorzitter van studentenvakbond AKKU beet het spits af. Hij refereerde aan vorig jaar, toen studenten protesteerden tegen de langstudeerboete. Bakker somde de bezuinigingen op en benadrukte dat de 'idiote plannen van het kabinet van tafel moeten'. Hij kondigde een nieuwe openbare actievergadering van #studierecht aan, die op 29 maart zal plaatsvinden.

Na Bakker nam Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, het woord. Zijn boodschap ging vooral over het verkeerde signaal dat met al deze bezuinigingen wordt afgegeven. Volgens hem is de boodschap nu dat studenten op hun zaak moeten letten, berekenend moeten zijn en zo snel mogelijk moeten afstuderen, terwijl de student juist tijd moet krijgen om dingen naast zijn studie te doen en creatief te zijn.

De voorzitter van de Jonge Socialisten, Rik Jonker, sprak samen met Jojanneke Vanderveen, voorzitter van DWARS. Jonker sprak de demonstranten aan met 'kameraden' en vond het 'idioot' dat de studenten moeten protesteren. Vanderveen vertelde een verhaaltje over een balspelletje tijdens haar basisschooltijd en proefwerken op haar middelbare school, waar ze ervoer hoe regels in de praktijk werken. 'Het kabinet snapt niet dat het niet eerlijk is om regels tegen studenten te gebruiken en het spel te veranderen terwijl het gespeeld wordt', aldus Vanderveen.

Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb riep dat de aanwezigen het begin vormen van een nieuwe studentenbeweging. Hij riep op om de beweging nog groter te maken en morgen en vrijdag mee te demonstreren. Ook spoorde hij de demonstranten aan om mee te helpen met de organisatie van de diverse acties, zodat 'het Malieveld straks weer vol staat'.

Na een kleine pauze was SP-er Jasper van Dijk aan het woord. Hij ageerde fel tegen Halbe Zijlstra: 'We moeten het onderwijs niet afbreken, maar toegankelijker maken. We moeten niet bezuinigen, maar investeren!'. Volgens hem staat het afbraakbeleid van Zijlstra op losse schroeven. 'Als wij het laatste zetje geven, zijn die plannen van tafel', aldus de strijdvaardige roodbroek.

Sjoerd de Koning, de organisator van #studierecht, bedankte aan het einde van de demonstratie alle sprekers, de organisatie, de dj's en iedereen die had meegedemonstreerd. 'We moeten doorgaan en in actie blijven. De plannen zijn nog niet van tafel!'

Het was een inspirerende middag met gemotiveerde sprekers die allen fel tegen de bezuinigingen waren. De groep van zo'n 450 studenten die zich op het stationsplein had verzameld was helaas flink uitgedund toen het eindpunt op de markt werd bereikt. Bij veel studenten won de hang naar bier het helaas van de actiebereidheid. Laten we hopen dat er aanstaande vrijdag, bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam, nog meer studenten meeprotesteren.

Foto's: Kiki Kolman