De basisbeurs blijft, maar tot wanneer?

Het was nog even spannend gisterenavond toen het akkoord van de Kunduzcoalitie naar buiten kwam. Zou de basisbeurs verdwijnen? Wat zou er gebeuren met de langstudeerboete? CDA en VVD hadden in het Catshuis immers al besloten een leenstelsel in te voeren en D66 is ook een groot voorstander van het afschaffen van de basisbeurs. Hoewel GroenLinks begin deze week nog riep om het wetsvoorstel 'Studeren is Investeren' controversieel te verklaren, weet niemand precies wat die partij wil met het hoger onderwijs.

De basisbeurs blijft, net als de langstudeerboete. Er wordt in het stabiliteitsprogramma zelfs met geen woord gerept over hoger onderwijs. Tot de verkiezingen in september gebeurt er niets met de studiefinanciering. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zou je denken. Toch is er weinig reden tot feeststemming. Het feit dat de basisbeurs blijft, heeft namelijk niets te maken met plotselinge tegenstand uit de Tweede Kamer. Het geld dat door het afschaffen van de studiefinanciering vrijkomt, kan pas in 2014 op de begroting worden bijgeschreven.

Studenten krijgen dus in ieder geval een jaar uitstel van executie. Als de verkiezingsprogramma's bekend zijn en de burger heeft gesproken, zullen we weten of DUO ook in collegejaar 2013-2014 je maandelijkse bijdrage blijft overmaken. Er is echter weinig hoop voor de student. Van het CDA weten we inmiddels dat ze in de afgelopen twee jaar 180 graden zijn gedraaid, van behoud van de basisbeurs en invoeren van de langstudeerboete naar het weer afschaffen van de Halbeheffing en het invoeren van een leenstelsel. Ook de VVD en D66 zijn voorstander van een leenstelsel. De PvdA zou graag zien dat de basisbeurs eraan gaat, maar wel enkel in ruil voor het afschaffen van de langstudeerboete. GroenLinks pleit voor hervormingen van het studiefinancieringstelsel, in de zin van een lening die later via belastingen wordt terugbetaald. De SGP en PVV lijken voor behoud van de basisbeurs te zijn, maar van de gereformeerden weten we inmiddels dat ze er happig op zijn om Rutte een pleziertje te doen en over de betrouwbaarheid van de PVV kunnen we beter zwijgen. Eigenlijk alleen de ChristenUnie en de SP zijn tegen het afschaffen van de basisbeurs.

Wordt vervolgd.