[UPDATE] Ook Universiteitskrant Groningen digitaal wegbezuinigd

We worden er een beetje moe van, maar het is weer eens zover. Het mes dat in hogeronderwijsbladen is gezet, snijdt vrolijk verder. Eerder verdwenen het Utrechtse Ublad en het Eindhovense Cursor en werd er een verschijningsdaling ingevoerd van het Enschedese UT-Nieuws en niet te vergeten Vox. Nu is het de beurt aan Groningen.

De Groningse Universiteitskrant, die al 41 jaar iedere week uit de bakken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan worden gegrist, verdwijnt naar alle waarschijnlijkheid van papier en zal alleen digitaal verschijnen. Het excuus van het Groningse College van Bestuur voor deze schandalige bezuinigingsmaatregel is weinig origineel: teruglopende inkomsten uit advertenties en een tekort op de begroting. Waar hebben we dat toch eerder gehoord?

In augustus praat het College van Bestuur van de RUG nog met de redactie van de UK, maar eens te meer blijkt: het tijdperk van onafhankelijke journalistiek aan universiteiten lijkt zijn beste tijd te hebben gehad.

Update: Hoewel deze ontwikkeling betreurenswaardig lijkt toont Hanneke Boomstra, hoofdredacteur van de UK, begrip. ‘We zijn niet afwijzend tegenover de maatregelen. Papier is leuk en goed maar we zitten met tekorten en het kan zo niet langer.’ De bezuiniging heeft geen grote gevolgen voor het personeel, wel zal de UK ervoor moeten waken dat de student het nog steeds kan vinden. ‘Wanneer de papieren variant zal verdwijnen, betreden we digitaal het grote oerwoud en zullen we zichtbaar voor hen moeten blijven.’

Eind juni gaat de redactie van de universiteitskrant nog rond de tafel om haar toekomst te bepalen.