Studenten tot stage gedwongen

Door de economisch barre tijden wordt een groeiend aantal hogeropgeleiden tot stage gedwongen. Trouw meldt dit naar aanleiding van een rondgang die ze hield langs onderzoekers en studenten- en jongerenorganisaties. FNV Jong laat weten dat tijdens de eerste financiƫle crisis in 2008 studenten een tweede studie volgden als zij geen baan konden bemachtigen. Door de huidige maatregelen in hoger onderwijs, zoals de langstudeerboete, kan dat nu niet meer. Bovendien heeft een groot deel van de afgestudeerden een enorme studeischuld, waardoor ze in plaats van een tweede studie een baan beneden niveau of een stage accepteren. Deze trend beschouwt FNV Jong als een schrikbarende.

Stages zijn eigenlijk bedoeld om werkervaring op te doen en zijn geen goed alternatief voor een baan. Als stagiair kun je geen pensioen opbouwen, verdien je slechts 200 tot 450 euro per maand en mis je het recht op vakantie. Voor de werkgevers is dit prima. Het is hen juridisch ook niet verboden om jongeren een stagecontract te geven.

Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, is het eens met FNV Jong. Hij denkt dat grote groepen jongeren proberen met een stage binnen te komen in een organisatie waar ze graag zouden werken. Ook kan een stage volgens hem dienen als een aanvulling op hun cv. Volgens Ten Have verdienen de studenten met een stage in ieder geval nog iets. Het is echter een noodoplossing en geen ideale situatie. Afgestudeerden worden op deze manier misbruikt.

Het aantal werkzoekende hogeropgeleiden steeg volgens het UWV het afgelopen jaar met 23 procent. Uit onderzoek van de vereniging van universiteiten blijkt dat 8 procent in het najaar van 2011 nog geen baan had, anderhalf jaar na afstuderen. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor.