[UPDATE] Voorlichtingsfolders universiteiten nog niet op orde

De voorlichtingsbrochures van universiteiten geven nog steeds geen eerlijk beeld over universitaire studies. Dat zegt Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) vandaag tegenover De Telegraaf.

Het Kamerlid is boos op de onderwijsinstellingen, omdat ze slechts positieve informatie over de studie verstrekken maar niets meedelen over de kans op een baan na het afstuderen of het startsalaris. 'Scholieren worden nu vals voorgelicht met glimmende folders waar alleen maar leuke dingen in staan', aldus Lucas.

De VVD-parlementariër is niet de eerste die dit probleem aan de kaak stelt. De Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg namen dit jaar het initiatief voor een studiebijsluiter, die een eerlijk beeld moet schetsen van een studie. Staatssecretaris Zijlstra vond dit een goed plan en besloot tot invoering, maar de vier hbo's die de studiebijsluiter afgelopen week lanceerden zijn nog lang niet voldoende volgens Lucas. 'Ik ben blij dat deze hbo’s al zijn begonnen met de bijsluiter, maar de lat moet hoger. Ook voor de staatssecretaris, want hij moet de universiteiten tot actie manen.'

Update: In het wekelijkse Vragenuurtje heeft staatssecretaris Zijlstra het verzoek van het Kamerlid Lucas gehonoreerd. In antwoord op vragen van de VVD-parlementariër gaf hij aan dat een studiebijsluiter de enige manier is om studenten eerlijk voor te lichten en dat alle onderwijsinstellingen tot en met 2014 de tijd hebben om er een op te stellen. 'Iedereen moet uiterlijk in 2014 meedoen. Zo niet, dan komen er regels voor', aldus Halbe.