Forse stijging huurprijzen kamers

Huren bij particulieren? Grote kans dat je dit jaar weer meer moet betalen. De huurprijzen van studentenkamers zijn het afgelopen halfjaar met maar liefst 12,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat schrijft de Volkskrant, die haar oordeel baseert op cijfers van Kamernet.nl.

De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer was begin 2011 358 euro, maar deze steeg de eerste vijf maanden van 2012 naar 403 euro. De stijging komt volgens Angela van Stokkum van Kamernet.nl niet als verrassing. 'We vermoeden dat studenten bang zijn voor een langstudeerdersboete of het aflopen van de studiefinanciering. Ze proberen daarom zo snel mogelijk af te studeren. Sommigen gaan weer bij hun ouders wonen.' In de periode tussen een oude en nieuwe huurder verhogen huisbazen de huurprijzen. Ook wordt de stijging van de huurprijs verklaard doordat kamers groter worden. De gemiddelde oppervlakte steeg met drie vierkante meter.

Overigens ligt de huurprijs van kamers in Nijmegen veel lager dan het landelijk gemiddelde. Uit cijfers van de Nationale StudentenenquĂȘte 2012 blijkt dat Radboudianen gemiddeld 323 euro aan huur betalen.