Student schuift aan

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mag voortaan een student de vergaderingen van het universiteitsbestuur bijwonen. De student-assessor zal namens de studenten adviseren en spreken, verdere macht heeft deze vertegenwoordiger niet. Toch is het een hele stap op het gebied van inspraak door studenten. Tot 1997 bestuurden studenten standaard mee in het College van Bestuur (CvB) van alle Nederlandse universiteiten, maar met de wet Modernisering Universitair Bestuur werd dit recht afgeschaft. En nu is er dus weer een student die zijn weg in het CvB van een universiteit gevonden heeft.

In het verleden zijn er al pogingen gedaan om een dergelijke studenten-assessor wettelijk te verplichten, maar dankzij onze grote vriend Zijlstra zijn deze op niets uitgelopen.

De reacties op de nieuwe maatregel in Groningen variƫren. Sommigen noemen het een vooruitgang voor de vertegenwoordiging van de student. Anderen zeggen dat het slechts een manier van het bestuur is om de schijn van vertegenwoordiging op te houden en de studenten te vleien, maar dat er uiteindelijk niks uit voortkomt omdat de vertegenwoordiger geen achterban of stemrecht heeft.

De RUG is de eerste universiteit in Nederland waar een studenten-assessor is aangesteld. De vraag is of er in de toekomst meer aan andere universiteiten zullen worden aangesteld. Wellicht schuift er over een tijdje wel een student aan bij Kortmann en Meijer.