Groningse studenten gedwongen de laan uit

bellen Duizenden Groningse studenten vrezen dat ze op zoek moeten naar een nieuwe kamer. De gemeente voert de zogenoemde 15 procentsnorm in waardoor in de meeste straten van de stad maximaal 15 procent van de huizen door studenten mag worden bewoond, zo meldt de Groninger Studentenbond (GSb). De maatregel is er op gericht het kamerverhuur niet te concentreren in bepaalde straten waardoor overlast zal worden beperkt.

'Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de belangen van de kamerbewoners en de niet-studerende inwoners', aldus de gemeente. Wanneer een verhuurder de norm overschrijdt krijgt deze geen vergunning meer. Hierdoor worden de pandjesbazen genoodzaakt bewoners uit te zetten. De gemeente zelf bemoeit zich niet met dit proces want volgens hen is het een probleem tussen de huisbaas en de huurders.

Ondanks dat de GSb begrip heeft voor klachten van overlast, stelt zij dat door invoering van de maatregel willekeur dreigt. ‘Als je als eerste in een straat wordt gecontroleerd heb je geluk, als je later aan de beurt bent moet je gedwongen verhuizen.’ Daarnaast vindt de Studentenbond dat een huis met slechts twee bewoners ook geen garantie is dat het in de straat rustig zal blijven.

Het zal er komend jaar in ieder geval niet makkelijker op worden een kamer te vinden in de studentenstad. ‘Nieuwe studenten komen dan met bakken tegelijk de stad in, allemaal op zoek naar een kamer’, aldus het GSb.