[UPDATE] Hoogleraar EUR ontslagen wegens fraude

Eerst was er vleesfraudeur Diederik Stapel, toen nepinternist Don Poldermans en nu lijkt Dirk Smeesters de volgende in het rijtje fopwetenschappers. De Vlaamse hoogleraar wordt door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) verdacht van fraude, zo meldt nrc.nl vanochtend.

Smeesters is in principe psycholoog en promoveerde in 2003 aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na een onderzoeksperiode bij de Universiteit van Tilburg is hij nu als marketingdeskundige verbonden aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de EUR. Smeesters haalde dit jaar nog de media met een onderzoek dat uitwees dat mensen met een rommelig bureau efficiƫnter werken.

Er is nog weinig bekend over de aard en omvang van de fraude, maar de EUR heeft weinig zin om nog in contact te worden gebracht met de fraudeur en heeft zijn gegevens al van de universiteitswebsite verwijderd. Vanochtend om tien uur is er een toelichting van de integriteitscommissie die maandenlang onderzoek naar hem deed en worden er waarschijnlijk meer details bekendgemaakt.

Update: Het rapport (.pdf) over de fraude van hoogleraar Smeesters is vanochtend gepresenteerd door de commissie wetenschappelijke integriteit van de EUR. Naar aanleiding daarvan heeft de Rotterdamse universiteit besloten de nepwetenschapper te ontslaan en zeker twee publicaties van Smeesters terug te trekken uit wetenschappelijke tijdschriften. In het rapport concludeert de commissie wetenschappelijke integriteit dat Smeesters vooral zelf zijn data verzamelde en er hierdoor weinig tot geen peer-review was. Tevens heeft Smeesters in gesprekken met de commissie toegegeven dat hij bij zeker drie artikelen data heeft weggelaten om statistische significantie aan te tonen. Overigens vindt Smeesters dat hem geen blaam treft en in het rapport valt te lezen dat hij van mening is dat er binnen de cultuur van zijn werkveld marketing en de sociale psychologie op grote basis data wordt weggelaten om verbanden aan te tonen. De commissie adviseert de EUR om hier uitgebreid onderzoek naar te doen.