Nederlandse robots kunnen wel voetballen

Waarschijnlijk hadden ze minder last van hun te grote ego's. Wellicht was het een kwestie van meer teamgevoel. Of misschien deden ze gewoon beter hun best.

In ieder geval is er goed nieuws uit de voetbalwereld voor diegene die al dagen huilend in bed ligt door de teleurstellende deelname van Nederland aan het EK. In tegenstelling tot het Nederlandse mannenelftal is het de Nederlandse robots van de Technische Universiteit Eindhoven wel gelukt een beker in de wacht te slepen. In de finale van de RoboCup 2012, het wereldkampioenschap voor robotvoetbal, won het vijftal machines overtuigend van Iran. Met een ruime zege van 4-1 maakten zij meer goals dan het Nederlands elftal in drie wedstrijden.

De robots willen zich niet uitspreken over de wedstrijd. Teamcoach Robin Soetens geeft wel een verklaring voor het behaalde succes. 'Toen we vorig jaar in Istanbul de finale verloren, zijn we in de vlucht terug naar huis begonnen met de voorbereidingen op dit toernooi. Al het sleutelen en programmeren heeft zich nu uitbetaald. Deze overwinning laat zien dat we in Eindhoven wereldwijd voorop lopen in robotica.' In de eerste helft leek het even mis te gaan, een van de robots moest het veld verlaten. Niet omdat hij een rode kaart kreeg, maar omdat hij last had van een technische storing. Gelukkig werd in de rust het loszittende draadje gerepareerd en kon Nederland in de tweede helft weer met vijf robots beginnen.

De RoboCup is een internationale robotcompetitie die ieder jaar wordt georganiseerd om ontwikkelingen op gebied van robotica en kunstmatige intelligentie te stimuleren. De spelregels worden elk jaar aangescherpt om innovatie van de robots af te dwingen. Uiteindelijk moet het robotvoetbal het 'menselijke voetbal' benaderen.

Wellicht dat er voor de Radbot ook een plaatsje is weggelegd in dit team, als hij tenminste tijd over heeft in zijn drukke werkweek.