Zijlstra wil buitenlandse stufi aan banden leggen

Staatssecretaris Zijlstra wil dat studenten die in het buitenland gaan studeren minder studiefinanciering ontvangen. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief is een reactie op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, waarin de Nederlandse staat werd teruggefloten. Nederland had namelijk discriminerende regels omtrent stufi in het buitenland, de zogenaamde meeneembare studiefinanciering (MNSF). Een student had voorheen namelijk pas recht op stufi buiten Nederland als hij of zij minimaal drie van de laatste zes jaar in Nederland woonachtig was. Het Europees Hof vond dit discriminerend tegenover migranten.

Als het niet linksom kan om dit geld te besparen dan moet het maar rechtsom volgens Halbe. Daarom wil hij nu de studiefinanciering voor studerenden in het buitenland verlagen. 'Om het budgettaire risico te beperken ben ik voornemens een financieel plafond in het bestaande systeem van MNSF op te nemen', schrijft Zijlstra in de brief. Op dit moment maken er zo'n 9000 studenten gebruik van de MNSF, hetgeen 45 miljoen euro per jaar kost.

Zijlstra wil nog voor het zomerreces een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen waarin hij zijn plannen concreet maakt.