[UPDATE] Langstudeerboete niet van tafel

Het is ze niet gelukt, de boete blijft. Er werd vanochtend nog overlegd door de partijen die meededen aan het Kunduz-akkoord, maar ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer die zich tegen de langstudeerboete heeft uitgesproken, wordt deze niet ingetrokken.

De leider van het CDA, Sybrand van Haersma-Buma, keerde zich vorige week uit het niets tegen de langstudeerboete. Daarmee stortte de fundering onder het plan in en was er plots een meerderheid tegen de boete. De afgelopen dagen is er gezocht naar een financiƫle dekking, anders wilde Halbe de maatregel niet intrekken. Die blijkt vanochtend tijdens het debat niet te zijn, waardoor studenten die nu een boete in de bus hebben gekregen, deze gewoon moeten betalen.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemt het mislukken van de onderhandelingen over de boete 'een blamage voor het hele parlement'. Hij dient vandaag een tijdelijk plan in om tot 1 januari geen boetes uit te delen. Of er daar een meerderheid voor is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Later meer.

Update 13.40 uur: Er is nog geen meerderheid voor het tijdelijke plan van PvdA en GroenLinks. Een aantal partijen wil dit wel steunen, de VVD wil alleen op zoek naar een eindoplossing. Tofik Dibi wil de Kamer dinsdag bijeen roepen om over de spoedwet van PvdA en GroenLinks te stemmen. Morgen gaat het overleg tussen de fracties verder, Hopelijk leidt dat wel tot daadkracht in Den Haag en wordt de maatregel van tafel geveegd, maar vooralsnog lijkt dat niet te gaan gebeuren.