Ondergang van de doorstroommaster?

Als het aan demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra ligt, mogen universiteiten vanaf het collegejaar 2014-2015 zelf hun masterstudenten selecteren. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij dan ook weten dat zijn wetsvoorstel om per komend jaar de doorstroommaster af te schaffen, ter advies bij de Raad van State ligt.

Met de komst van de bachelor-masterstructuur zo’n tien jaar geleden, werden universiteiten verplicht een doorstroommaster aan te bieden die feilloos zou aansluiten op een bijbehorende bachelor. Het lijkt vandaag de dag vanzelfsprekend dat studenten na het afronden van een universitaire bacheloropleiding aan de doorstroommaster beginnen. Met de afschaffing van deze doorstroommaster zullen universiteiten zich meer gaan onderscheiden met hun masterprogramma’s en beter hun best moeten doen om de studenten te behouden. Ook hoopt Zijlstra dat studenten bewuster nadenken over de masterspecialisatie.

Het is te hopen dat de afschaffing van de doorstroommaster niet zal worden gebruikt als selectiemethode of als middel om studenten buiten de deur te houden. Hiervoor vreesde Bastiaan Verweij, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), al in 2008.