CDA komt met bindend studieadvies voor stufi

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Hoewel we dachten dat het CDA zich wel even koest zou houden na de faal van Sybrand Buma over de langstudeerboete, komt Tweede Kamerlid Sander de Rouwe alweer met een plannetje.

Ditmaal een soort bindend studieadvies met betrekking tot de stufi. Studenten moeten elk collegejaar een bepaald aantal studiepunten halen, anders kunnen ze de studiefinanciering inleveren. De Rouwe meldt tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau: 'We denken erover om bij de regels van het bindende studieadvies aan te sluiten. We weten dat studenten die in hun eerste jaar minder dan dertig punten halen, de eindstreep waarschijnlijk niet bereiken. Tegen hen zou je kunnen zeggen dat ze hun beurs moeten terugbetalen.' De woordvoerder Onderwijs van de Christendemocraten weet nog niet precies op hoeveel punten de drempel moet komen te liggen, maar hij denkt nu aan dertig. Het plan zou zo'n 300 miljoen euro moeten opleveren.

Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), noemt het plan opmerkelijk. 'Hoewel het nog niet helemaal is uitgewerkt lijkt het eigenlijk om hetzelfde idee als de langstudeerboete te gaan. Die kun je met dit plan ieder jaar krijgen, omdat je de studiefinanciering moet inleveren. Bovendien worden studenten met een aanvullende beurs nog harder aangepakt, zij moeten nog meer terugbetalen.' Volgens de LSVb'er is het plan van het CDA niet meer dan een manier om te bezuinigen. 'Ik vraag me af in hoeverre er nog meer prikkels nodig zijn voor de student. Je raakt nu ook al je recht op de OV-kaart kwijt en krijgt maar vier jaar stufi als je te lang doet over je studie.'