Grote verkiezingsopkomst hoogopgeleide jongeren

Bijna alle hoogopgeleide jongeren vinden in Nederland hun weg naar de stembus. Met een score van 95 procent staan zij tweede op de internationale ranglijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Alleen Zweden weet ons met een procent meer te overtreffen. Zelfs bij onze zuiderburen, waar stemmen verplicht is, wordt minder gestemd dan in Nederland.

Die enorme opkomst is niet vanzelfsprekend, blijkt uit een vergelijking met andere OESO-landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Daar brengt nog geen zeventig procent van de hoogopgeleide jongeren zijn stem uit tijdens verkiezingen.

Uit het jaarlijkse rapport van de OESO, Education at a Glance (.pdf), zijn meer resultaten af te lezen. Zo worden elk jaar het onderwijs en opleidingsniveau in de 34 aangesloten landen vergeleken en worden private bijdragen, zoals collegegelden, naast elkaar gelegd. De resultaten zijn slechts tot 2009, maar daaruit bleek wel dat in Nederland studenten en hun ouders tussen 2000 en 2009 zo’n zestig procent meer zijn gaan betalen voor hoger onderwijs, terwijl de overheidsbijdrage met ruim een kwart steeg.