Verplichte test voor Utrechtse studenten in spe

Als je wilt gaan studeren in Utrecht, moet je vanaf volgend collegejaar een verplichte test doen om te kijken of je wel geschikt bent voor de studie. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.

Allereerst verplicht de uni je om een digitale vragenlijst in te vullen die vooral draait om de vraag waarom de student in spe een bepaalde studie kiest, daarna zijn er een aantal meeloopdagen op de faculteit. Bovendien is er een gesprek met een docent. Na dit alles volgt er een advies waarin staat of de aspirant-student wel of niet geschikt is voor de studie. De Utrechtse uni kan de studenten met een negatief advies uiteindelijk niet weigeren. Wel denkt het dat studenten het advies serieus nemen en gaan kijken bij een andere studie als ze niet capabel zijn voor hun eerste keus.

Steeds meer lijken universiteiten behelst door roekeloos rendementsdenken. Toonaangevend is de quote van rector magnificus Bert van der Zwaan in de Volkskrant. Volgens hem maakt het niet uit dat er minder studenten komen studeren op zijn universiteit, 'als het rendement maar stijgt'.