Hoger opgeleiden verdienen steeds meer

De een zijn dood is de ander zijn dik belegde boterham. Terwijl vooral mbo'ers door de crisis hun baan verliezen neemt de vraag naar hoger opgeleiden toe. Deze bevolkingsgroep verdient daarom steeds meer. Dat blijkt uit het rapport 'Loonongelijkheid in Nederland stijgt' van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens het CPB is de vraag naar hoger opgeleiden toegenomen, ondanks de absolute stijging van het aantal personen met minstens een hbo- of wo-opleiding. Dit heeft consequenties voor het salaris: in 2009 verdient een universitair geschoold persoon gemiddeld 67 procent meer dan iemand met slechts een vmbo-diploma en krijgt een mbo'er zo'n 18 procent meer: een verschil van bijna 50 procentpunten. In 1995 was dit verschil slechts 35 procentpunt.

De verklaring die het CPB geeft is een inkoppertje: automatiseringsprocessen. Het werk van mbo-geschoolden is makkelijk vervangbaar, terwijl er steeds meer nadruk komt te liggen op zowel communicatie en interactie als analytisch vermogen. Het een vraagt laag opgeleiden, zoals bewakers en kappers, het ander hoger opgeleiden.

De inkomensongelijkheid neemt dus toe. Wat is volgens Bas ter Weel, schrijver van het rapport, de oplossing? Zorg voor goed onderwijs, zodat het aanbod van goed opgeleide werknemers groeit. Tja, dat roepen wij al jaren.