Terugkijken op 2012: Fonzie door de shredder

In de laatste tien dagen van 2012 kijkt ANS terug op de meest memorabele artikelen en gebeurtenissen van het jaar. Vandaag: Kunst in de kliko

Elke maand geeft Cultuur op de Campus kunstenaars de kans om hun werk aan studenten tentoon te stellen in het het Collegezalencomplex. In maart van dit jaar was dat kunstenaar Peter Otto, maar die kwam van een koude kermis thuis.

Een bewaker had het namelijk in zijn hoofd gehaald om de kunst weg te gooien. Het werk Fonzie was door een bewaker als vuilnis aangezien en weggegooid, waarna het door de shredder werd gehaald. Otto reageerde furieus op de verdwijning van zijn werk in het bericht 'Bewaker gooit kunst weg' op ANS-online. 'Er is een ontzettende stommiteit begaan door een beveiliger. Een kunstwerk van zo’n anderhalve meter hoog en negen meter breed is in zijn geheel verdwenen', aldus een ontstelde Otto.

Twee dagen na ons bericht pikte De Gelderlander het verhaal op (natuurlijk zonder bronvermelding), waarna de persmachine ging rollen. Binnen een paar uur stond het internet er vol mee. En kunstenaar Otto? Die kreeg op verzoek een schadevergoeding van 2000 euro. Genoeg om een nieuwe Fonzie te maken.

Foto: De Gelderlander