Tips voor leenstelsel Bussemaker

Een langere aflossingstermijn, een vastgezette rente en een goede voorlichting, dat zijn suggesties van verschillende experts als het gaat om het leenstelsel dat minister Bussemaker wil invoeren.

In een hoorzitting werden vanochtend verschillende experts ondervraagd over het leenstelsel. Bas Jacobs, econoom aan de Erasmus School of Economics zei dat het afbetalingstermijn omhoog moet, zelfs naar de pensioenleeftijd. Dit omdat je meer verdient naarmate je ouder wordt. Gerrit de Jager, hoger onderwijsconsultant, vindt dat de termijn naar 25 jaar moet, toevallig ook de eis van sleutelpartij D66. In het huidige voorstel staat die afbetalingstermijn op 15 jaar.

Er waren meer echter meer suggesties, want volgens Peter van den Bosch, directeur van Bureau Krediet Registratie, moet er een vaststaande rente op de lening komen. Een variƫrende rente zorgt namelijk voor een hogere lening. Het Nibud wijst bovendien op de voorlichting, als je achttien jaar bent betekent dit dat je volgens het Nibud nog niet financieel zelfredzaam bent. Waar de suggestie was om het hele plan van tafel te vegen, is voor ons overigens een raadsel.