'Kabinet moet uitzondering maken voor stuka's'

Studentenwoningen moeten worden ontzien bij het nieuwe huurbeleid van het kabinet. Groenlinks-Kamerlid Linda Voortman dringt hierop aan bij minister Blok van Wonen.Volgens het haar hebben de plannen dramatische gevolgen voor de student: ‘Als deze kabinetsmaatregelen doorgaan wordt het nog veel moeilijker om een studentenkamer te vinden.’

Na de kritiek van oppositiepartijen op de invoering van het sociaal leenstelsel en de afschaffing van het ov-reisrecht, worden er nu vraagtekens gezet bij de maatregelen die de huurprijs van studentenkamers hard treft. Kamers worden namelijk spotgoedkoop wanneer huurprijzen worden bepaald op basis van de WOZ-waarde. Als gevolg van de plannen wordt voorlopig afgezien van het bouwen van nieuwe studentenwoningen in Delft, Leiden en Groningen. Investeerders en woningcorporaties geven aan dat het niet meer rendabel wordt om nieuwbouw te realiseren.

Eerder was er al kritiek geuit op het plan door de Vereniging van Universiteiten, de HBO-Raad en de kennissteden. In een brief (.pdf) aan de minister uitten zij hun zorg over de gevolgen ervan en pleitten eveneens voor een uitzondering. Voortman wil nu van de minister weten wat de budgettaire gevolgen zijn van een dergelijke uitzondering.