Tweede studie goedkoop?

Dat lijken VVD en PvdA te suggereren met nieuws van vanochtend. De coalitiepartijen willen dat een tweede studie mogelijk blijft tegen wettelijk collegegeld. Er zit echter een adder onder het gras, je moet de studies namelijk tegelijk volgen om in aanmerking te komen voor een laag collegegeld.

Zoals al langer bekend zijn universiteiten vrij om het collegegeld vast te stellen voor een tweede studie. Dit leidt veelal tot torenhoge instellingscollegegelden. De RU is hierop overigens een uitzondering. Universiteiten, hogescholen en het ministerie maakten een afspraak waardoor studenten die twee studies naast elkaar volgen, eenmaal het wettelijk collegegeld betalen. Die afspraak blijft nu staan. 'Wij willen iedere student stimuleren om zijn of haar talenten maximaal te benutten en het beste uit zichzelf te halen. Door middel van het verlengen van het convenant geven we talentvolle studenten de middelen om dit optimaal te doen', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis. Ben je ambitieus, maar zijn twee studies naast elkaar teveel? Als je na afronding van je eerste studie start met een tweede, betaal je gewoon het hoge instellingscollegegeld.

Veel verandert er dus niet aan het beleid en het lijkt er dan ook op dat PvdA en VVD dit gebruiken om tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting van vandaag de aandacht af te leiden van de bezuinigingen op het hoger onderwijs.