Nederlandse universiteiten zijn hip

Vijf Nederlandse universiteiten behoren tot de populairste ter wereld. Zowel de TU Delft, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht als de Wageningen Universiteit hebben een plekje veroverd in de reputatie top-100 van de Times.

De lijst is berekend op basis van de mening van 16 duizend wetenschappers, die elk hun vijftien favoriete universiteiten doorgaven. Nederland scoort niet slecht: samen met Duitsland een wereldwijde vierde plaats. Genoeg reden voor minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de loftrompet te steken: 'Nederlandse universiteiten hebben gewoon een uitstekende reputatie.' Hier past echter een kritische kanttekening, zoals Phil Baty, redacteur van de ranglijst, op ScienceGuide aangeeft. Onze Hollandse instellingen hebben over de breedte dan wel een prima reputatie, maar geen enkele instelling kan zich meten met de wereldtop. Nederlands populairste universiteit, de TU Delft, blijft dan ook steken op een 51e plaats.

Waar blijft de RU in dit verhaal? Onze alma mater heeft geen plek in de top 100 bemachtigd en is daarom niet op te zoeken. In september behaalde ze nog een 127e positie in de algemene ranglijst. Doorstoten naar de beste honderd door een supergoede bekendheid is dus niet gelukt.