Schoothondjes van het CPB

Wetenschap en onderwijs worden benadeeld door doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB). Dat moet anders, vindt Hans Clevers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Hij geeft aan dat alle politieke partijen in principe willen investeren in wetenschap en onderwijs. Doordat het CPB echter alleen kijkt naar wat een investering binnen vier jaar oplevert lijkt investeren in onderwijs weggegooid geld. Een kind van acht levert namelijk vier jaar later economisch nog steeds niets op. Je zou denken dat onze politieke leiders dit zelf hadden kunnen bedenken. Toch wordt hierdoor al twintig jaar te weinig geld gestopt in onderwijs.

Het CPB maakt wel vaker fouten als het om onderwijs gaat, zo werd de toegankelijkheid van het hoger onderwijs bij invoering van het sociaal leenstelsel ook veel te rooskleurig geschetst. De politiek loopt er als een mak lammetje achteraan. Een politieke partij die zijn plannen niet laat doorberekenen staat immers meteen bekend als geldverspiller. Clevers heeft nu een commissie ingesteld die wetenschappelijk gaat bewijzen dat het onderwijzen van een kind nut heeft voor de economie. Over geldverspilling gesproken.