EUR doet gezellig mee met BSA-norm tweedejaars

Afgelopen week bleek dat er voor Bussemakers BSA-plannen weinig animo is, zowel onder universiteiten als partijen in de Tweede Kamer. De universiteiten die wel meedoen, laten er geen gras over groeien. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft aangekondigd dat tweedejaars Rechten 45 punten moeten halen, anders moet je het jaar overdoen.

Welke reden heeft de faculteit voor het invoeren van de norm? Studenten moeten niet inzakken na het eerste jaar. De EUR heeft vorig jaar namelijk de regeling 'Nominaal = Normaal' ingevoerd, wat betekent dat je kunt oprotten als je het eerste jaar niet gemiddeld met een voldoende afsluit. Die lijn wordt nu dus ook doorgezet in het tweede jaar, al kun je daar bij het behalen van de 45 puntennorm niet worden weggestuurd. Studenten moeten de vakken overdoen voordat ze aan het derde jaar mogen beginnen.

De Erasmusuniversiteit geeft hiermee als eerste een precieze regeling voor het BSA-experiment en is niet de enige universiteit die mee wil doen. Ook in Leiden zijn ze er fan van. En de RU? Die gaf gelukkig al veel eerder aan dat ze voorlopig niet meedoet.