Studenten behalen steeds sneller hun bachelordiploma

Het percentage studenten dat binnen vier jaar hun bachelordiploma haalt is opnieuw gestegen. In 2011 lag dit percentage op 55 procent, in 2012 was dat 62 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Voor deze stijging zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. In eerdere jaren werkten universiteiten met een zachte knip wat inhield dat als een student de bachelor nog niet had afgerond al wel aan een master kon beginnen, waardoor veel studenten het behalen van hun bachelordiploma uitstelden. Met de huidige harde knip is het voor veel studenten niet meer mogelijk om aan een master te beginnen zonder een bachelordiploma op zak te hebben.

Daarnaast heeft de inmiddels afgeschafte langstudeerboete invloed gehad op het sneller behalen van een bachelordiploma onder studenten. Het angstbeeld om drieduizend euro boete te moeten betalen was voor veel studenten blijkbaar een motivatie om vaart achter de studie te zetten.

Ook het CBS is met cijfers over het afgelopen studiejaar naar buiten gekomen, al wijken deze iets af van die van het VSNU omdat het CBS andere definities gebruiken. Mannen blijken relatief gezien beter te zijn gaan presteren, al liggen zij nog ruim achter op de vrouwen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat van de vrouwen 76 procent hun bachelordiploma haalt binnen vijf jaar, terwijl het percentage bij de mannen op 59 procent ligt. Het lijkt er dus op dat de voorgestelde BSA-norm van minister Bussemaker weinig zoden aan de dijk zal zetten. Studenten hebben de vaart er waarschijnlijk al goed in tijdens hun bachelor.