Recordaantal studenten door leenstelsel

De Vereniging van universiteiten (VSNU) verwacht dat komend collegejaar een recordaantal eerstejaars de collegebanken gaat vullen. Volgens de vereniging komt dit door de invoering van het sociaal leenstelsel in 2014.

De VSNU baseert haar voorspelling op de vooraanmeldingcijfers van mei, waarin blijkt dat er een vijfde meer vooraanmeldingen zijn dan het jaar ervoor. Daarmee bevestigt de vereniging eerdere berichten over een toename van 20 procent eerstejaars. De belangrijkste oorzaak van deze toename is volgens de VSNU de invoering van het leenstelsel. Studenten zouden namelijk afzien van een jaartje backpacken omdat zij anders duizenden euro’s studiefinanciering mislopen. Daarnaast speelt mee dat een aantal universiteiten het uiterste moment van aanmelden ver naar voren heeft gehaald. Wanneer het cijfer voor deze factor wordt gecorrigeerd, blijkt echter dat er ook dan een significante toename is te melden.

Deze maand schreef ANS al over de hoge vooraanmeldingscijfers en welke gevolgen die mogelijk hebben voor de universiteit. De RU liet daarvoor al weten geen conclusies te verbinden aan de cijfers en daarmee ook af te zien van actie.