'Een op de vijf studenten gepest op stage'

Zo'n 20 procent van de studenten heeft te maken met pesterijen tijdens zijn of haar stage. Tenminste, als we de Nationale Stagemonitor 2013 mogen geloven, opgesteld door de Laurens Simonse Groep en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dat lijkt een schrikbarend percentage, maar bij navraag blijkt dat het gaat om een zeer breed scala van klachten dat onder 'pesterijen' valt. Zo is het doorwerken na stage-uren ook een pesterij, evenals het ontbreken van zeggenschap over de taken die je uitvoert als stagiair. Slechts drie procent van de stagiairs heeft daadwerkelijk last van discriminatie tijdens de stage.

Dat is niet de enige klaagzang van studenten. De begeleiding door onderwijsinstellingen wordt ook als onvoldoende ervaren. Maar liefst 80 procent van de 1400 respondenten zegt te weinig van de onderwijsinstelling te horen tijdens de stage. Overigens is de stagevergoeding die studenten krijgen voor een stage redelijk stabiel gebleven ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde stagevergoeding is nu 288 euro, vorig jaar was dat 268 euro.