Blokkade op atoomstudies geldt voor iedereen

Wie de ambitie heeft om een atoomstudie te volgen, zal hier voortaan eerst toestemming voor moeten vragen aan het Ministerie van Onderwijs. Dat heeft minister Jet Bussemaker geantwoord op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) en Paul van Meenen (D66).

Eerder was enkel voor Iraanse studenten de toegang tot de wetenschap van minuscule bouwstenen beperkt, in lijn met een VN-embargo dat stelt dat Iran geen toegang mag krijgen tot nucleaire kennis. Tot nu toe is op die manier zeven studenten toegang tot een opleiding geweigerd. Daarmee was de bom gebarsten: Iraanse studenten stapten naar de rechter en deze oordeelde dat er sprake was van discriminatie. Dit was weer reden voor de Van Dijk en Van Meenen om kamervragen te stellen.

Bussemaker hoopt haar beleid nog voor de zomer aan te passen. Vanaf dat moment zal iedereen ontheffing van het embargo op de studies moeten aanvragen alvorens een opleiding te starten. Vervolgens kan alsnog iedereen met een Iraans paspoort worden geweigerd. Want dan is het geen discriminatie, blijkbaar.