'Voorlichtingsbrochures van universiteiten geven geen eerlijke informatie'

Voorlichtingsboekjes van universiteiten geven geen eerlijke en nauwelijks objectieve informatie, zo blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De LSVb roept universiteiten op om begin 2014 voorlichtingsmateriaal te voorzien van een gedeelte 'Studie in Cijfers'.

Op het gebied van juiste informatie verstrekken doet de RU het redelijk. Ze bevindt zich op plaats 4, onder de Erasmus Universiteit. De Universiteit Leiden voert de lijst aan en de Vrije Universiteit is onderaan de ranglijst te vinden. Wanneer het gaat om het noemen van de numerus fixus in voorlichtingsboekjes, doet de RU dat altijd. Op deze factor is zij dan ook de beste.

Voor het onderzoek vergeleek de LSVb zeven verschillende universitaire bacheloropleidingen van elf universiteiten (Biomedische Wetenschappen, Communicatiewetenschap, Geschiedenis, Informatie, Psychologie, Rechtsgeleerdheid en Wiskunde). De folders zijn op veertig aspecten met elkaar vergeleken.

Jorien Jannssen, voorzitter van de LSVb: 'De overheid stelt steeds strengere eisen en wil dat studenten zo snel mogelijk afstuderen.' Ze stelt ook dat, door de vervroegde aanmelddatum van 1 mei en de groeiende druk vanuit de overheid om studenten snel te laten afstuderen, goede voorlichting van groot belang is.