Bezetting op de VU: 'We zijn bereid dagen tot weken te blijven zitten'

Al meer dan twee dagen schreeuwen studenten van de Vrije Universiteit (VU) het van de daken, er moet iets gedaan worden aan de geplande bezuinigingen op de faculteit Aard- en Levenswetenschappen. Actiegroep Titanic bezet nu al meer dan 48 uur een stuk van het dak en de Kerkzaal op de bovenste verdieping van het universiteitsgebouw. De actievoerders pogen op deze manier iets te doen aan de geplande bezuinigingen, die volgens hen de kwaliteit van het onderwijs ernstig schaden. Volgens woordvoerder Bertran Uunk van Titanic is de sfeer op het dak prima en 'het bestuur respecteert de actie en de bezorgdheid van studenten'. Vlak na het gesprek met Titanic blijkt echter uit een recente post op de Facebookpagina dat de VU het dak nu wellicht wil ontruimen.

In het gesprek gaf Uunk nog aan dat de actiegroep 'bereid is weken te blijven zitten, maar ik verwacht dat het bestuur wel snel over de brug zal komen'. De mogelijke ontruiming zou iets te maken kunnen hebben met de mastervoorlichting aan de VU van morgen. De door Titanic opgehangen spandoeken zijn inderdaad geen goed visitekaartje voor de universiteit.

Volgens Uunk hebben reeds gevoerde onderhandelingen wel een kleine tegemoetkoming opgeleverd in de vorm van een geldbedrag. 'Dit is gunstig, maar zolang er geen structurele oplossingen komen, blijven we gewoon zitten.' Titanic wordt door de VU misschien niet gesteund, studenten, docenten en de vakbond wel doen dit wel. Zij sturen ontbijt en pizza's het dak op, de dakbezetters hoeven in ieder geval niet te verhongeren.