[Update] Geen Eurocommissaris Onderwijs

Uit een uitgelekt voorstel voor de nieuwe portefeuilleverdeling van Eurocommissarissen blijkt dat de portefeuille van onderwijs ontbreekt. Tijdens de vorige bestuursperiode bestond de functie 'onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdbeleid’ nog wel. Deze wordt volgens de huidige plannen omgevormd tot 'vaardigheden, jeugd en meertaligheid.' De European Students Union (ESU) en de Organising Bureau of European School Student Unions geven aan dat Europa hier een fout maakt. Zij vinden dat Europa hierdoor laat zien dat het onderwijs in Europa niet serieus genomen wordt.

Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), geeft aan zelf geen actie te ondernemen om tot een wijziging van het voorstel te komen. De LSVb is immers aangesloten bij ESU. Ook zegt hij dat het niet uitmaakt welke naam de functie heeft, 'inhoudelijk blijft het waarschijnlijk hetzelfde.'

De definitieve samenstelling van de Europese Commissie wordt volgende week verwacht. Frans Timmermans zal namens Nederland zitting nemen in het dagelijks bestuur van de EU.

Update 11 september 13.05: Uit een nieuwe presentatie van Jean-Claude Juncker, de toekomstige president van de Europese Commissie, blijkt dat de post onderwijs alsnog is opgenomen in een nieuw voorstel. De Hongaar Tibor Navracsics krijgt de komende vijf jaar de portefeuille ‘onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap'.