[Update] GroenLinks wil legale wietteelt in Nijmegen

In december dient GroenLinks een motie in om als gemeente Nijmegen samen met andere gemeenten een pilot te starten voor legale wietteelt. Door de pilot wordt de aanvoer van drugs naar de coffeeshops gereguleerd.

In Nederland mogen in coffeeshops softdrugs worden verkocht, maar de wietteelt en de aanvoer aan de shops is niet toegestaan. Hierdoor is er op grote schaal illegaliteit op dit gebied. De gemeenteraad sprak, op initiatief van GroenLinks, over manieren om hier een einde aan te maken. Volgens raadslid Noël Vergunst is er in Nederland een succesvol soft-drugsbeleid, maar is het niet goed geregeld waar de soft-drugs vandaan komen. De aanvoer gaat vaak samen met gevaarlijke situaties en misdaden. Vergunst: 'Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vormt nog wel een belemmering. Hij doet heel erg moeilijk, maar wij zijn het samen met veel andere gemeenten gewoon beu.'

Op 3 december zal de motie ingediend worden.

Update: donderdag 4 december, 15.34 uur Met een grote meerderheid spreekt de gemeenteraad zich uit voor stappen richting gereguleerde wietteelt. Grete Visser, raadslid van D66, geeft aan blij te zijn met de steun voor de motie. Het college kan nu door met het treffen van voorbereidingen voor de pilot.