Gevoelige slag voor AFAC

Michael Verhulst, de student die een bezwaarschrift indiende tegen de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC), heeft gelijk gekregen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De AFAC heeft bij het verwijderen van zijn fiets onjuist gehandeld door niet schriftelijk te waarschuwen voordat zijn fiets werd gedeporteerd.

Het labeltje dat de AFAC aan de fietsen hangt alvorens de rijwielen te verwijderen moet volgens de Raad van State niet worden gekwalificeerd als 'op schrift gesteld'. Als er niet schriftelijk wordt gewaarschuwd, mogen fietsen alleen worden verwijderd als daar een spoedeisend belang bij is gediend. Michael stalde zijn stalen ros echter niet op een gevaarlijke of overlastgevende wijze waardoor zijn fiets niet had mogen worden verwijderd.

Hoe de AFAC voortaan dient te handelen voordat zij een fiets weghaalt, heeft de Raad van State niet duidelijk gemaakt. Wellicht dat er meer informatie op de labels moet komen te staan, maar het is ook mogelijk dat de labels ├╝berhaupt niet voldoen, wat handhaving praktisch onmogelijk zou maken. Michael is erg blij met zijn overwinning, al had hij de hoop op een goede afloop nooit opgegeven: 'Ik wist wel dat ik gelijk had, ik hoefde het alleen nog maar te behalen.'