Wat je hebt gemist

Vandaag is het zover: de introductie gaat beginnen. Als je erin bent geslaagd Nijmegen te bereiken, betekent dat niet slechts massa's eerstejaars die de campus en de stad bevolken, een overdaad aan bontgekleurde t-shirtjes en de terugkeer van het welbekende begrip introcest, maar ook weer online nieuwsberichten over studenten, Nijmegen en alle combinaties daarvan op ANS-Online. Is er de afgelopen ruime maand dan helemaal niets gebeurd? Jawel. Hoewel de afgelopen weken terecht te boek hebben gestaan als komkommertijd, hebben genoeg nieuwswaardige gebeurtenissen plaatsgevonden. Wat heeft de Nijmeegse student gemist tijdens de zomerslaap van ANS? Wat móet je weten om weer up-to-date aan je 'normale' studentenleven te kunnen beginnen?

Allereerst goed nieuws voor de Faculteit der Letteren. De vele hervormingen van het afgelopen jaar, die nadrukkelijk zijn doorgevoerd met de subsidies van het Regieorgaan Geesteswetenschappen in het achterhoofd, hebben dus hun vruchten afgeworpen. Op 10 augustus werd bekend dat tussen 2011 en 2015 de faculteit een miljoen euro per jaar aan subsidies zal ontvangen. Op dezelfde dag kreeg de RU nog meer goed nieuws te horen, want haar website is op onverklaarbare wijze uitgeroepen als op twee na beste van alle Nederlandse universiteiten. http://www.ru.nl hoeft alleen de websites van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam voor zich te dulden. Overigens zijn de verschillen tussen de cijfers zeer klein, wat ons sterkt in de gedachte dat het algehele niveau van de universitaire websites van een bedroevend niveau is. Ondanks jarenlange ervaring met de website slagen wij er immers nog altijd niet in iets te vinden op de site van de RU, die zich laat kenmerken door ondoorzichtigheid en onoverzichtelijkheid.

De viespeuken van deze wereld hebben ook geen vrijaf genomen deze zomer. Zo heeft de Duitse politie in de omgeving van Aken een man aangehouden, die meisjes via de webcam bespioneerde. Hij slaagde erin vanaf zijn eigen pc de webcam bij verschillende studentes in te schakelen, waardoor hij thuis kon genieten van de jongedames op hun studentenkamer. Nadat één van de slachtoffers bemerkte dat ze er niet meer in slaagde haar webcam uit te schakelen, rook ze onraad. De politie trof op de pc van de dader webcambeelden van de studentes aan. Hij had zeker op vijftig verschillende computers ingebroken, aldus L1. Dus meisjes opgelet: krijg jij je webcam niet meer uitgeschakeld? Dikke kans dat er een bètanerd in is geslaagd in te breken op je computer.

Niet alleen studentes zijn het slachtoffer van internetterreur. Zo wordt oud-ANS'er Bert Brussen verdacht van een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid van Geert Wilders. Hij publiceerde een tweet, waarin Wilders wordt bedreigd, op zijn weblog bbrussen.nl. Maakt hij zich schuldig aan bedreiging? Wij denken van niet. Bert gaf in EenVandaag zelf toelichting:

sitestat

Nog meer narigheden vonden plaats in Leiden. De ballen van een niet nader genoemde vereniging konden zich weer eens niet gedragen. Drie gewonden na een vechtpartij, waaronder één zwaargewonde door messteken in de buik. Naar verluidt zijn alle deuren wel intact gebleven.

Ten slotte nog een tip. Houd je van het bedrijven van de liefde in de open lucht? Let dan op bij het uitkiezen van je locatie. Vleselijke lusten kunnen het einde betekenen, zo ondervond een negentienjarige Schotse studente. Zij viel letterlijk naakt een winkel binnen, waarna de identiteit van haar 23-jarige minnaar snel bekend werd. Of zijn verloving stand houdt, is bij ons onbekend.